Nutriție

” SUNTEM CEEA CE MANCAM si MANCAM CEEA CE SUNTEM! „

” In Armonie cu Naturalul si Natura Mama inseamna Viata, Fericire, Sanatate si Tinerete! Departe de Natura si Natural, departe de Armonie, inseamna batranete, boala si moarte! „

In realitate suntem ceea ce mancam, ceea ce nu mancam, ceea ce bem, ceea ce nu bem, dar si ceea ceea ce gandim, simtim, facem, spunem….traim. Totusi, avand in vedere ca aici in planul acesta material, fizic, orice iluzie este realitate si corpul nostru chimico-fizic este o realitate COMPUSA DIN ELEMENTE FIZICO-CHIMICE .  Aceste elemente provin din alimentatia ( mancarea si bautura )  stramosilor, parintilor si apoi a noastra, de la nastere si pana la moarte.

Alimentatia, nutritia are doua mari ramuri de studiu, ambele compunand MANCAREA :

APA + SUBSTANTA USCATA

APA – Acel fluid care pana nu de mult se credea ca este un lichid, dar care s-a demonstrat ca mai degraba este un cristal lichid ce in functie de stimulii eteriori sau interiori se defineste, organizeaza in diferite si multiple structuri fizice, imperceptibile cu simturile materiale. ( vezi studiile lui H. Coanda, Masaru Emoto). In mancare, apa se gaseste in variate procente ( 50% ~ 99 % ). DE asemenea omul este 70% apa, din care creierul este 90% apa! In corpul uman apa este si suport electrolitic.

Proprietatile Esentiale ale Apei : (enumerate si descrise in ordinea importantei)

  1. Structura fizica – Structura microclusterelor cristalului lichid denumit APA! Foarte importanta. Functie de aceasta structura calitatile chimice si implicit perceptibile, ale apei, se modifica. Structura este determinata de orice factor extern sau intern : zgomote, lumini, vibratii, radiatii, ganduri, etc … Structura/informatia se ” sterge ” in momentul trecerii apei la o alta stare de agregare.
  2. Ionizarea – Capacitatea OxidoReducatoare – Importanta ! Recomandata apa ionizata negativ. Membranele celulare sunt si ele polarizate, tot cu ajutorul ionilor. Ionizat negativ, inseamna electroni in plus. Electroni in plus inseamna ” energie ” si „antioxidanti”. Asta se traduce prin vitalitate si sanatate.
  3. Ph – ul – De preferat NEUTRU ! Ph-ul sanguin si limfatic al omului se invarte intre 6,8 si 7,2! Sub sau peste aceasta valoare inseamna : Bola, Coma si MOARTE !
  4. TDS – ul – Totalitatea sarurilor dizolvate; De preferat TDS-ul cat mai mic, apropiat de apa distilata.  Apele freatice si de izvor contin mare parte saruri anorganice care nu pot fi folosite de catre organism. Se asimileaza dar nu pot fi prelucrate. Uneori, in cazuri rare, folosesc ca si catalizatori in diverse reactii electrochimice, dar in mare parte din timp obosesc rinichii si genereaza si ceva nisip, pietre etc.
  5. Puritate Microbiologica – Lipsa microrganismelor, entitatilor biologice din apa. Nu este neaparat necesar sa nu fie entitati biologice, ci este ESENTIAL SA NU FIE ENTITATI PATOGENE.  Mare parte din apele de izvor si cele freatice de mare adancime sunt pure microbiologic datorita trecerii prin straturile de argila. Argila fiind un ” dezinfectant ” natural.

SUBSTANTA  USCATA – Dupa indepartarea fortata a apei, ramane un rezidu, mai putin de 30% in mod normal.  Aici se inscriu micro si macro nutrientii : enzimele, vitaminele, minerale, oligoelemente, glucide, lipide, proteine si entitati biologice ocazionale sau de cultura.

Micro si Macro – Nutrienti : (enumerate si descrise in ordinea importantei)

  1. ENZIMELE –  Structuri proteice complexe cu rol in metabolism, digestie, excretie etc. Sunt UNELTELE si PROGRAMELE fiintelor biologice. Fara enzime nu se poate face nimic, indiferent ce alte substante din mancare asimilam. (Imaginati-va ca nu se poate construii nimic fara scule, indiferent cate materiale de constructie si protectie avem)
  2. AMINOACIZI – Substante chimice – acizi organici – cu rol structural si functional in corpul uman. Foartde importanti in metabolim si in sinteza interna a proteinelor. Acestia sunt :  alanină, valină, leucină, izoleucină, prolină, triptofan, fenilalanină, metionină, glicocol, serină, treonină, tirozină, asparagină, glutamină, cisteină, acid aspartic, acid glutamic, arginină, lisină, histidină. Dintre acestia sunt 8 denumiti si ESENTIALI (valina, leucina, izoleucina, triptofanul, fenilalanina, metionina, lisina și treonina) pentru ca nu pot fi reprodusi de corpul uman si trebuie preluati dintr-o alimentatie sanatoasa si naturala.
  3. ANTIOXIDANTII – Substante cu rol de protectie la oxidare al celulelor, enzimelor si substantelor necesare organismului. Fara antioxidanti suntem expusi proceselor de uzura si imbatranire, de distrugere si imbolnavire. Cei mai puternici sunt antioxidantii de retea ce se ” intretin si refac ” reciproc, de aceea este bine sa-i avem pe toti! (Vitaminele C şi E, acidul lipoic, glutathionul şi Coenzima Q10 (Co Q10))
  4. VITAMINELE – Substante cu rol de cataliza, catalizator in diverse reactii chimice din organism. Unele vitamine sunt si antioxidanti si se pot trece si la capitolul de mai sus. Fara ele sanatatea noastra sufera. Sunt la fel de necesare ca si enzimele sau antioxidantii.
  5. MINERALELE si OLIGOELEMENTELE – Asa cum si pare sunt elementele chimice de care are nevoie corpul nostru pentru a functiona corect. ( Fe, Ca, K, Na … ) DAR este nevoie de substante chimice organice care prin digestie si metabolizare sa elibereze in plasma aceste elemente. Oligoelementele sunt minerale care se gasesc in cantitati foarte mici in corpul nostru, dar fara de care nu functionam. 🙂
  6. GLUCIDELE – Substante organice simple, mai sunt denumite impropriu si carbohidrati. Glucoza, fructoza, zaharoza, lactoza… glucide simple. Amidon, celuloza – glucide complexe. Sunt sursa noastra de energie.
  7. LIPIDELE – Sunt acizii grasi care pot fi atat sursa de energie, izolatori termici, izolatori electrici, substante cu roluri diverse si importante in corp, dar mai ales in sistemul nervos. Sunt foarte des folosite de organismul uman in tesuturile conjunctive(lax, adipos).
  8. PROTEINELE – Sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată. Rol STRUCTURAL (caramizile corpului)  si de SUPORT INFORMATIONAL. Doar in cazuri eceptionale, proteinele, se folosesc pe post de sursa energetica, in metabolismul uman.

Alimentele sunt compuse in mare parte din apa (50%~99%) si in mai mica parte din substanta uscata. Cele mai importante caracteristici ale apei ” organice ” (impropriu denumita – apa biologica ) sunt structura, polarizarea, ionizarea si cantitatea mica de izotopi (saraca in deuteriu si tritiu). Aceste calitati, fac dintr-un fruct crud

„O SURSA DE VIATA”!

Alimentele prelucrate fizic (termic, mecanic, radio) sau chimic(conservanti, solventi, distilare) nu mai sunt surse ale vietii ci surse de BOLA , BATRANETE SI MOARTE!

Efectele Tratamentului termic asupra alimentelor

    Tratamentul termic este aplicat pe scară largă în industria alimentară cat si in gospodarie, în scopul realizării unor efecte dorite cum ar fi:: obtinerea unei mancari gatite cu un gust anume, formarea unor caractere senzoriale dorite (culoare, gust, arome), distrugerea microorganismelor, inactivarea enzimelor, îmbunătăţirea coeficientului de utilizare digestivă a substanţelor nutritive. El poate avea însă o influenţă profundă asupra valorii nutritive a produselor alimentare, producând modificări la nivelul principalelor clase de compuşi biochimici aflaţi în alimente .

  •    Apa – Din nefericire, cel mai mult, prin tratarea termica, are de suferit APA. Aparent greu de inteles si acceptat, dar apa prin fierbere isi pierde si distruge structura. Implicit toata apa ” biologica” din plante sau animale isi pierde structura definita de natura mama. Cum omul este 70% apa…imaginati-va ca noi asimilam mereu apa cu o structura ” dezordonata”, franturi de structuri / informatie care nu mai au sens pentru programele celulare. De aici incepe procesul de leucocitoza de-a lungul tubului digestiv. ( o suprasolicitare in zadar a sistemului imunitar )
  •    Minerale si Oligoelemnte – Transformarile nu sunt radicale, dar depind foarte mult de mediul si modul in care au fost prelucrate alimentele. Mineralele din compusii organici se pot separa si astfel sa piarda din valoarea lor biologic-activa. Alte minerale prin hidroxidare, oxidare etc pot da nastere altor compusi minerali sau organici decat cei ce se gasesc in mod natural in alimentele crude. Pot genera compusi acizi, radicali liberi, substante care au efect oxidativ la nivel metabolic celular.
  •     Vitaminele – Mare parte din vitamine sunt termosensibile si lizeaza la temperaturi de peste 60oC. Sunt si vitamine care rezista la temperaturi mai mari, dar in nici un caz nu rezista prelucrarii termice indelungate din timpul gatitului traditional!
  •     Enzimele – In cadrul prelucrarii TERMICE – peste 99% din enzime se distrug, datorita termolizei. Sensibilitatea enzimelor la temperatura, prelucrare mecanica si actiunea oxigenului se datoreaza legaturilor lor chimice specifice. La peste 40oC incepe distrugerea enzimelor, iar la 55oC nu mai exista enzime !
  •     Antioxidantii – Multi dintre antioxidanti nu rezista la OXIDARE si prelucrare termica. Cel mai bine, acestia rezista la congelare si apoi la uscare.
  •     Proteinele – tratamentul termic are un dublu efect asupra calităţii nutriţionale a proteinelor. În general un tratament termic moderat nu afectează valoarea biologică a proteinelor în special ale celor vegetale, ci din contră îmbunătăţeşte coeficientul lor de utilizare, în schimb tratamentul termic intens poate provoca o reducere a valorii biologice. Astfel alegerea tratamentului termic optim este o problemă, deosebit de importantă. Efectele nefavorabile ale tratamentelor termice asupra proteinelor se manifestă prin faptul că încălzirea la temperaturi ridicate determină o reducere a valorii biologice şi a capacităţii de a favoriza creşterea. Micşorarea valorii biologice a proteinelor poate fi explicată prin  reacţia Maillard, cu formare de legături transversale, reacţia de descompunere.   Tratamentele termice ridicate afectează structura proteinei prin distrugerea unor aminoacizi termolabili sau îi face neutilizabili în urma reacţiei de tip Maillard. Deosebit de sensibile sunt proteinele din lapte care în urma reacţiei Maillard pierd în principal aproximativ 30% din lizină, devenind NEUTILIZABILE.
  •     Lipidele – sunt afectate de tratamentele termice de prelucrare în special în operaţia de prăjire când se înregistrează transformări profunde în compoziţia şi valoarea lor nutritivă. Prin încălzirea lipidelor se reduce concentraţia în acizi graşi nesaturaţi şi scade de asemenea indicele de iod  Acizii graşi cei mai sensibili la oxidare termică sunt cei cu grad ridicat de nesaturare, degradarea fiind direct proporţională cu acest indice în următoarea succesiune: acid linolenic mai mare decât acidul linoleic şi mai mare decât acidul oleic. Temperatura de prăjire utilizată în industria alimentară este de 1450 – 1800C putând provoca fenomenul de oxipolimerizare şi ciclizare ale acizilor graşi care se intensifică prelungirea duratei de tratare termică. Compoziţia chimică a produselor alimentare poate influenţa foarte diferit procesul de oxidare termică a grăsimilor. Compuşii formaţi, în timpul tratamentului termic, exercită un efect nociv asupra organismului putându-se forma compuşi triciclici şi mono- care determină toxicitatea produsului.

Nu am pretentia ca scriu un manual, ci incerc sa ” vorbesc” pe intelesul tuturor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Traseul până acum

Etapa a 8-a (inceputa pe 26 august 2019)

Etape încheiate

Total km parcurși pe jos în primele 7 etape: 1320

Vezi tot traseul parcurs, pe zile