Kinetică

ECHILIBRUL UNIVERSULUI SI ARMONIA SA SUNT DINAMICE!

” In Armonie cu Naturalul si Natura Mama inseamna Viata, Fericire, Sanatate si Tinerete! Departe de Natura si Natural, departe de Armonie, inseamna batranete, boala si moarte! „

Omul este o entitate biologica dinamica (definita prin miscare)!

Orice entitate biologica ce face parte din biosfera Terrei, implicit, are caracteristicile intregului din care face parte. Daca intregul univers este in continua miscare, daca galaxiile, sistemele solare, planetele si atomii se misca, oare noi de ce am fi SEDENTARI???

Iluzia miscarii apare foarte des. Masina, motorul, ascensorul, telecomanda, robotii casnici si altele ne ajuta sa ne amagim mereu. Partea dureroasa apare in ultima faza cand realizam ca ne-am pierdut sanatatea.

De ce sa ne miscam si sa nu stam sa lenevim??? Iata cateva motive… Un pic sa ma mut la umbra! :))

  1. Prin miscare se ard cat mai multe din alimentele pe care le mancam si sansele sa devenim supraponderali sau obezi scad proportional cu timpul si intensitatea efortului fizic.
  2. Miscarea este cheia unei bune circulatii sanguine, mai ales venoase. Venele din zona inferioara pozitiei inimii au pe traseul lor  valvule care sunt deschise si inchise de fluxul venos „pompat” de incordarea muschilor.
  3. Miscarea toracelui si respiratia in sine este supranumita „pompa limfatica” pentru ca neexistand o inima si pentru limfa, aceasta trebuie sa fie pusa in miscare de ceva. Acest ceva este incordarea-relaxarea muschilor si contractarea-dilatarea cutiei toracice.
  4. In timpul efortului fizic, cresc implicit: ritmul cardiac, respirator, presiunea sangelui, cantitatea de sange si limfa vehiculata pe unitatea de timp, cantitatea de apa eliminata prin transpiratie, temperatura corpului… etc. Toate acestea duc la eliminarea mai multor toxine in unitatea de timp.
  5. Cu cat facem mai multa miscare si purificam lichidele interstitiale, ajutam implicit si la functionarea sistemului imunitar care isi are sediul in mediul limfatic. Cu cat limfa este mai pura si mai fluida, cu atat ii este mai usor si sitemului limfatic sa actioneze.
  6. Prin efortul fizic, masam organele interne si ajutam la un aport sanguin si limfatic, la oxigenarea si hranirea lor, cat si la preluarea in timp util a secretiilor lor.
  7. Miscarea , sportul ajuta si la un bun tranzit intestinal. Masam intestinele odata cu viscerele si in acest fel ajutam la inaintarea bolului alimentar sau fecal, dupa caz, cat si la excretie.
  8. Sportul, efortul fizic ajuta creierul sa secrete endorfine naturale. Aceste endorfine naturale sunt substante cu rol de inhibare a sesizarii durerii si de stimulare a unei parti din metabolism.
  9. In timpul efortului fizic stimulam, scoarta cerebrala, organitele golgi din tendoane, terminatiile nervoase din palme, talpi, si din restul corpului (analizatorii kinestezici), toate acestea ne ajuta sa ne percep mult mai bine corpul, sa ne controlam echilibrul, postura corporala, greutatea corpului si sa marim viteza de reactie a sistemului nervos, implicit a cortexului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Traseul până acum

Etapa a 8-a (inceputa pe 26 august 2019)

Etape încheiate

Total km parcurși pe jos în primele 7 etape: 1320

Vezi tot traseul parcurs, pe zile