Badea Cartan – Primul Globetrotter Roman cunoscut
Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan (n. 24 ianuarie 1849, Cârțișoara – d. 7 august 1911) a fost un țăran român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate. A călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român. În 1877 s-a înrolat voluntar în războiul de independență al României. „Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cârțan” din Cârțișoara deține obiecte care i-au aparținut.
„Cum era singur și a nimănui, cum se făcuse seară, s-a așezat pe trotuar și s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineața, trecătorii, polițiștii, ziariștii, au avut o revelație: un țăran din Corjați, un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua următoare:„Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”. I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri.” Badea Cârțan a făcut senzație la Roma, a fost invitat la mediile politice, culturale, jurnalistice din Italia, fiind primit cu simpatie și prietenie.
Dumitru Dan – Primul om care a facut inconjurul lumii pe jos – 100.000 km
Dumitru (Demetre) Dan (n. 14 iulie 1889, Buhuși, România – d. 4 decembrie 1979) a fost un geograf, profesor de geografie și globe-trotter român născut într-o familie de origine greacă[1]. S-a remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos. În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu — toți fiind studenți la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi. În scopul pregătirii pentru călătorie, studenții se întorc în România unde, timp de doi ani, fac studii geografice, deprind cunoștințe de medicină, învață limbi străine, merg zilnic 45 de km pe jos, în zone de câmpie, deal și munte, în toate anotimpurile, diferite feluri de mers și mărșăluit și alocă două ore pe zi exercițiilor de forță și gimnasticii. Banii pentru hrană, transport și taxe aveau să-i obțină susținând mii de spectacole folclorice, de la Teheran la Capetown și din satele eschimoșilor până la Casa Albă. În acest scop, învață sute de cântece și dansuri populare românești și se experimentează în cântatul la fluier și acordeon. Cea mai mare parte a traseului este parcursă între anii 1910 – 1916.
- Povestea omului care a mers pe jos din Africa până în România
- Unui francez i-au trebuit 2 ani ca să străbată distanţa Capetown – Bucureşti. A băut apă de ploaie, s-a spălat la râu şi a dormit pe unde a apucat.
- Omul de stâncă!
- Toma Coconea, 36 de ani, a încheiat pe locul doi cea mai dură competiţie de aventură din lume, Red Bull X-Alps. În 14 zile, românul a mers pe jos 1000 de kilometri şi a zburat cu parapanta 800 de kilometri, fiind, alături de câştigător, singurul care a ajuns la finiş.
- Am mers 800 de kilometri pe jos pentru a ma intalni pe mine insami
- In urma cu cinci ani, Veronica Dragoi a realizat ca nici slujba, nici micile placeri ale clipei prezente n-o mai multumeau. Un lucru greu de inteles pentru cei din jur, care o stiau o fire energica si pusa…
- A traversat Atlanticul
- A traversat Atlanticul. O echipa de canotori, numita „The Artemis North Atlantic Rowing Challenge”, a izbutit sa doboare un record ce dateaza din 1896, reusind
- CAMINO
- Povestitori « Explore Camino
- Fosti pelerini romani, vorbitori la conferinta despre Camino de Santiago: Veronica Dragoi, Ion Nicolae, Richard Reese, Ramona Venturini, Francesca Dogaru.
- Camino, O calatorie care mi-a schimbat viata , Veronica Dragoi
- Explore Camino
- Explore Camino este prima conferinta romaneasca despre secularul drum de pelerinaj, Camino de Santiago. Daca ai un dor de duca, vino alaturi de noi sa explorezi o destinatie unica.
Lasă un răspuns