Ziua 8, Etapa 3. Isaccea și cetatea Noviodunum

11 august 2015.

O zi calda si linistita. Drumuri, curatarea si remedierea defectelor echipamentului, sauna, dus, sauna, dus, sauna, dus. Dus cu apa rece, ca altfel nu te racoresti!

Dezamagire, stres si durere. Ajutorul meu din Bucuresti m-a lasat balta cu pachetul ce trebuia sa mi-l trimita. Caut solutii alternative si ma gandesc. Nu e usor sa fii dezamagit de cei apropiati!

Astept sa ma contacteze Domnul Aurel Stanica ca sa mergem la Noviodunum. Astept….

Spre seara, Domnul Aurel Stanica a venit sa ma ia si am mers impreuna la situl arheologic Cetatea Noviodunum, unde am si ramas peste noapte. Aici, sub straturi de materie organica si praf cosmic, se afla cea mai mare si mai importanta citadela a istoriei dobrogene. Este cel mai mare sit arheologic din Dobrogea si printre cele mai mari si mai importante din Romania. Tot aici am avut ocazia sa ascult o veritabila lectie de istorie, altfel decat in manualele scolare. Ii multumesc mult acestui om de cultura, care in bunavointa sa si-a consumat timpul si cu mine!

De pe zidurile cetatii am avut sansa sa fotografiez si un superb apus de soare, la malul Dunarii. Orasul Isaccea are oameni de treaba, dar edilii inca nu constientizeaza comoara pe care stau si multele posibilitati de a o fructifica atat pentru binele orasului cat si pentru istoria si cunoasterea trecutului nostru.

Noviodunum-Prezentare-Generala

Odata cu asternerea intunericului au navalit si nemancatele fantome ale invadatorilor de odinioara. De data aceasta prefacuti in TANTARI! Si erau cati nu vroiai si cati nu puteai numara. Cu tot fumul si cu alte dispozitive tot ne survolau si atacau.

Ne-am retras in casa si dupa ce am luat o gustare ne-am pus la odihna.

Tipatul cucuvelelor si cantecul greierilor mi-au indus o stare de mister si mi-au purtat visele in trecutul indepartat.

Cetatea NovioDunum

Situl arheologic Isaccea [Noviodunum] avea nevoie si de o alta modalitate de promovare, atat in randul specialistilor, cat si a turistilor sau a  iubitorilor de istorie si arheologie. Asa a luat nastere ideea de a promova si in mediul web, unul dintre cele mai importante situri arheologice din sud-estul Romaniei.

In ultimii ani numarul celor care utilizeaza internetul in Romania a crescut vertiginos si continua sa creasca. Principalul scop al demersului nostru, este cel de prezentare a sitului arheologic Isaccea [Noviodunum], de a populariza si atrage un numar cat mai mare de vizitatori, mai ales ca obiectivul nostru se afla pe unul dintre principalele trasee turistice ce merg spre Delta sau spre Mare.

De asemenea, prin demersul nostru dorim sa inbunatatim oferta nostra culturala si a fi cat mai vizibili in aria internet.

Totodata, asteptam de la cei care ne viziteaza aici sau in teren, observatii, propuneri pentru a imbunatati serviciile si sa acordam o mai mare atentie si publicului vizitator.

In mediul informatizat actual, fara o prezentare online practica, nu existi. Publicul nu te cunoaste, deci nu reprezinti un punct de atractie, prin urmare nu ai o oferta completa.

Astfel, am optat pentru un site de prezentare, care implica si o comunicare continua cu vizitatorul prin oferirea de informatii si un produs cultural complet publicului tinta.

Cu siguranta realizarea acestui site poate fi privit ca un mijloc de informare si publicitar foarte eficient.

 Noviodunum

Vineri, 5 iunie 2015, ora 14.00, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Parcul Monumentul Independenței va avea loc vernisajul unei expoziții itinerante de excepție, intitulată  Artă și Ceremonial la Mesele Regale, organizată de ICEM Tulcea în colaborare cu Ministerul Culturii – Muzeul Național Peleș.

Expoziţia, al cărui proiect muzeografic este opera colectivului de specialiști de la Muzeul Național Peleș,  aduce în prim-plan detalii din viaţa cotidiană a familiilor regale din România perioadei 1866-1930. Vizitatorii pot admira piese de mobilier și obiecte de artă decorativă de o inestimabilă valoare istorică și estetică, destinate odinioară meselor regale: servicii de masă din porțelan și argint, servicii de pahare, tacâmuri, seturi de masă pentru călătorii, obiecte achiziționate  din manufacturile europene și orientale, la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea,  realizate de artiști orfevri, sticlari, ceramiști, ce fac în prezent parte din patrimoniul prestigioasei instituții culturale – Muzeul Național Peleș. De asemenea, sunt prezentate documente ce au legătură cu ceremonialul la Curtea Regală: programul şi meniul zilnic, cu felurile de mâncare preferate ale suveranilor, cu oaspeţii de marcă invitaţi la dejunurile oficiale şi la seratele dansante.

Expoziția va fi deschisă în perioada 6 iunie – 12 octombrie 2015, putând fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 900 – 1700.

Informaţii suplimentare la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Tulcea, Parcul Monumentul Independenţei, str. Gloriei, tel. 0240 / 51.36.26.

 

Postat în Jurnal

Traseul până acum

Etapa a 8-a (inceputa pe 26 august 2019)

Etape încheiate

Total km parcurși pe jos în primele 7 etape: 1320

Vezi tot traseul parcurs, pe zile