Ziua 7, Etapa 7. Mic circuit cu microbuzul prin Călimani

30 august 2017.

Ne-am trezit dupa un somn cu burta plina. Rusine noua! Circumstantele si socializarea la romani ne-au pacalit si am mancat si seara. Ne-am facut programul de dimineata si am coborat sa hotaram daca mergem sau nu in Calimani. Conjunctura fiind favorabila si noi dispusi la aventura, am impachetat un minim necesar si in cateva minute am fost in microbuzul ce ne-a purtat prin munti.

Am marcat momentan traseul cu microbuzul (70 km) ca facand parte din Romania la Pas, dar noi am fost MOTOPURTATI. Nu pretindem ca in acea zi am mers pe jos. Practic nimeni nu putea face acei km, cu acel grad de dificultate, intr-o singura zi. Cu masina a fost foarte greu, dar perpedes…

In microbuz eram 10 persoane cu sofer cu tot. Soferul era si ghid turistic. Un microbuz spatios si rezistent la drumurile forestiere. Vremea a fost superba, oamenii deosebiti. Copiii, toti erau speciali si eminenti. Campioni de sah, schi, scrima etc… Cine se aseamana se aduna.

Prima oprire a fost la Centrul de Vizitare a Parcului National Calimani. Si aici oameni faini si multe informatii folositoare si interesante. Aici a venit si televiziunea. Tot aici am avut ocazia sa ne prezentam si sa prezentam pe scurt traseul si proiectul nostru: Romania la Pas.

Ne-am imbarcat si am purces catre fosta cariera de sulf. Am strabatut drumul vechi al basculantelor care carau minereu. Un drum betonat pana in inima muntelui. Am ajuns la cariera. Deja situl este in proces de ecologizare. Initiativa si actiune laudabila. Poze, multe poze, filmari si televiziunea dupa noi – Ahile Arghilescu de la Descriptio Moldaviae.

Iar la drum. Urmatoarea statie deasupra carierei de sulf. Peisaje uluitoare, mirifice si inexprimabile atat in cuvinte cat si in orice forma digitala sau analogica. Negoiu Unguresc, Negoiu Romanesc, Ratitis, Pietrosul… Varfuri semete ce strajuesc de milioane de ani aceste taramuri. Televiziunea, tot dupa noi. Se tineau scai… 🙂 Coordonatorul Expeditiei, Inginer Barladeanu Basarab, ne-a povestit istoriile locurilor, faunei si florei.

Atentie, se inchid usile! Toata lumea la bord. Mergem catre statia meteo din Calimani, Varful Ratitis, 2021m.  O ascensiune dificila chiar si pentru masinile de teren. Greu, dar am ajuns si la statia meteo. Aici am avut placuta surpriza sa fie de serviciu un prieten si vecin de-al meu, din Toplita, Laurentiu. Ne-am bucurat de revedere, mai ales de revederea pe varful muntelui. In sfarsit, in acest mod am raspuns la vechea lui invitatie. Laurentiu ne-a tinut o scurta prelegere despre aparatele meteorologice din platoul statiei. Fain… Tot aici am avut placerea sa facem cateva fotografii impreuna cu Doamna Uca, sa vedem bujorul de munte, floarea de colt si cateva merisoare. Multumim!

A urmat Iezerul din Calimani, un lac vulcanic micut dar superb. Aici am surprins cativa norisori ce se priveau curiosi in apa inmarmurita a lacului. Pana ce am vizitat si inconjurat lacul aflat in meditatie, gustarea a fost gata. Am imbucat cateva merinde si eram gata de drum. Copiii nu au savurat bucatele traditionale. Le lipseau fastfood-urile si Coca-Cola. Pacat ca aceasta generatie pierde conexiunea cu Mama Pamant.

Am pornit catre casa. Am traversat o portiune rau accidentata si am mai mers si pe jos. Ocazie foarte buna sa mai povestim cu Doamna Uca Marinescu si sa aflam cum a ajuns la Polul Nord. In acest interval ne-a prins un pic si seara si a trebuit sa restrangem arealul de invazie. Ne-am grupat si am grabit pasul. Masinile ne asteptau in vale.

A urmat un drum lung si accidentat. Device-urile au inregistrat peste 25.000 de pasi datorita zdruncinaturilor din masina. Corpul nostru a resimtit atat ultravioletele puternice de la 2021m, cutremurul continuu, cat si schimbarile rapide de presiune si altitudine.

Tot drumul am simtit o puternica caldura in piept, dar si o durere ca nu pot impartasi tot ce vad.

Am ajuns inapoi la Casa Razesului, obositi si infometati. Masa mare, invitati multi, televiziune si discutii. Timpul a trecut repede si ne-am trezit ca-i miezul noptii. Doamna Uca m-a solicitat sa-i fac o analiza si cu mare placere am onorat aceasta cerere! Surprinzator sau nu, dansa la varsta de 77 de ani sta mai bine cu sanatatea decat multe alte persoane de 20 de ani.

Totul este in mintea noastra si in sufletul nostru. “Corpul URMEAZA mintea si sufletul!” – Zen

Si in acea seara am verificat ciubarul. Apa era rece. Pacat… Intra si o baie la ciubar in aceasta perindare. Franti, ne-am retras catre vizuina dintre bustenii dezbracati de coaja si imbinati intr-o casa.

Traseul excursiei, cu plecare de la Casa Răzeșului din Drăgoiașa, comuna Panaci, și sosire tot acolo:

Total distance: 69902 m
Max elevation: 2059 m
Min elevation: 843 m

Postat în Jurnal

Traseul până acum

Etapa a 8-a (inceputa pe 26 august 2019)

Etape încheiate

Total km parcurși pe jos în primele 7 etape: 1320

Vezi tot traseul parcurs, pe zile