Ziua 7, Etapa 1. Tot la Mănăstirea, plecare la noapte

4 iulie 2012.

Dupa cum am promis, astazi am vorbit cu cativa oameni din Comuna Manastirea. Am aflat o reteta de paine, am aflat cate s-au facut, cate erau si cate s-au distrus in aceasta comuna.

Comuna Manastirea se pare ca este atestata documentar de pe vremea lui Matei Basarab, este o comuna veche, cu oameni gospodari, unde functiona un IAS, un SMA, o brutarie, un PLAFAR mare, o FERMA, un atelier mecanic foarte bine dotat si altele … Toate acestea au fost distruse. Am vazut canale de irigatii lasate in paragina, conducte de irigatii de 1m diametru furate si duse la fier vechi si de asemenea am vazut spart betonul din ecluze si fierul din armatura dus si el la fier vechi. Dureros. Ceea ce nu inteleg aceia este faptul ca daca nu ei atunci altii tot au muncit sa contruiasca…

Tot aici este si casa memoriala Alexandru Sahia, primul scriitor comunist. De indata voi merge sa o vizitez.

La 15 km de Manastirea se afla un sit arheologic unde s-au descoperit artefacte din neoliticul timpuriu. Sper sa reusesc sa ajung si acolo.

Lacul Mostistea se pare ca a fost principala sursa de hrana si de supravietuire pe vremurile de restriste.

Actualizare :

Din pacate nu am reusit sa merg pana la Sultana unde se afla situl arheologic de care vorbeam mai sus. Am luat o masina de ocazie si cred ca nu ma suporta..:))) s-a stricat de trei ori pana sa iesim din Manastirea. Dupa ce am incercat impreuna cu baietii sa-i dam de cap, am renuntat si m-am intors pe jos la gazda mea. Era deja tarziu si cald, foame si multa ttreaba 🙂 In schimb am reusit sa fac cateva poze la biserica veche, monument istoric , din centrul comunei. Am mai reusit sa vizitez fosta proprietate regala, una din resedintele de vara ale Regelui Mihai. O latifundie de 3000 ha. Bineinteles nu am vizitat-o chiar pe toata, mare parte fiind deja cumparata de un arab. Ce a mai ramas este distrus si vandalizat, tot fierul s-a furat si dus la remat. 🙁 Aici am facut fotografii si am purtat o discutie cu unul din reprezentantii firmei de paza ce se straduieste sa mai protejeze ce a ramas din ce a fost! Voi posta pe site …

Cat am umblat prin comuna ca sa-mi caut branturi pentru bocanci am intalnit oameni binevoitori, draguti si volubili. Sunt placut impresionat de acest fapt si neplacut surprins de faptul ca sunt inca atati oameni fara constiinta si fara inima, oameni care au distrus atat de mult din aceasta tara.

Seara s-a terminat cu pregatirile de drum si cu discutia cu d-l Vasile, un om cumsecade si un gospodar model. Tot dansului i-am oferit si o mica „ciupercuta” de kefir.

Luna plina se arata mandra si tainica printre norisorii razleti…

Reteta de paine: Faina, apa, sare si maia.
Se face aluatul cu faina si apa, pe la ora amiezii. Se lasa la odihnit in copaie. Pe la inceputul serii se mai framanta odata si tot acum se dizolva in apa o doza de maia facuta din aluatul de la painea precedenta, amestecat cu malai. Pe la ora zece seara, inainte de culcare, painea se mai framanta odata si se amesteca cu maiaua dizolvata in apa. Se lasa la dospit pana dimineata la 4-5 si apoi se mai framanta odata. La ora 8-9 se pune in cuptorul de lut, incins cu coceni si vita de vie, si se lasa o ora la copt, cu usa cuptorului un pic intredeschisa.

Click pe poza de mai jos, pentru a vedea toate pozele zilei, la Flickr.Click pentru a vedea toate pozele zilei   

Postat în Jurnal Etichetat cu: ,

Traseul până acum

Etapa a 8-a (inceputa pe 26 august 2019)

Etape încheiate

Total km parcurși pe jos în primele 7 etape: 1320

Vezi tot traseul parcurs, pe zile