15-18 septembrie 2017.
Trezirea (la internatul Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului) a fost un pic fortata de cateva batai subtile, dar puternice, in usa camerei. In acel moment am sesizat ca o parte din muschi inca erau in revizie tehnica si functionalitatea lor era scazuta.
Doamna dorea sa ne intrebe daca mai ramanem… Evident ca mai ramaneam indiferent unde. Drumul nu paruse asa de greu, dar acum il resimteam bine de tot. Mersul pe langa masini, zgomot, praf si fum fusese suficient.
Ne-am echipat si am mers in vizita la “Stapanire”. Doamna Directoare ne-a primit cald si amabil. Discutia cu dansa a fost o placere resimtita de ambele parti si s-a soldat cu apreciere, intelegere si multumire! Am avut placuta sansa sa o cunoastem si pe Doamna Directoare Adjuncta, care ne-a ajutat mult la organizarea prelegerii si la intalnirea cu Doamna Pedagog si cu elevii din internat.
Restul zilei a fost destinata cumparaturilor, drumurilor, organizarii logisticii, mancatului si odihnei.
Seara ne-am intalnit cu elevii din internat, majoritatea din Republica Moldova. Contrar pararerilor unor nationalisi si xenofobi romani, acesti oameni pareau mai vii si mai calzi decat multi “de-ai nostri”.
Poate sunt si un pic partinitor, dar cum eu sunt o combinatie de 7 nationalitati, principala poloneza, mai usor sunt atras de slavi.
Ziua de Sambata a trecut aproape neobservata. Mare parte din timp am fost legat de calculator, scrisul jurnalelor, organizat prelegerea, telefon si alte faramituri logstice. Concluzia zilei: “Tehnologia nu este facuta ca sa ne ajute pe noi, ci pe ei!“ Stiu ca nu sunteti de acord cu mine, dar important este ca eu sunt de acord cu mine! 🙂 Seara am iesit la o plimbare prin Gura Humorului… Cu tot intunericul din exterior, am reusit sa disting, in Lumina Interioara, tot felul de frumuseti specifice Bucovinei si zonei.
Ziua de Duminica. Din nou computer, din nou sedentarism pana spre amiaza. Spre dupa amiaza am plecat catre Manastirea Voronet. Traseul mi-a placut mult si pot spune ca a meritat efortul si plimbarea pana acolo. Fotografiile sunt relevante si revelante! Din varful dealului am reusit sa “prind” si cateva panorame superbe. Evident am fugit mai repede ca ele. 🙂 Seara, toamna vine mai repede, oamenii se strang mai repede in interior si se pun mai repede la odihna… Uneori …:) Si unii… 🙂
Eu am tot bantuit pe drumuri… gandind, sperand, visand si reluand evenimentele duminicale.
Luni era ziua cea mare si nu era timp de consumat. Am purces degraba in oras sa-mi caut ceva tzoale pentru prelegere. Cele de expeditie nu prea se pretau la o intalnire de o asemenea sobrietate si notorietate…:)) Cu toate ca sarcasmul si ironia plutesc un pic cam tare in sensul vorbelor de adineauri, totusi, oamenii, te catalogheaza dupa haine si prima impresie, si nu dupa ceea ce esti ca om, suflet, spirit si intelect.
Dupa doua ture de oras am reusit sa-mi incropesc o costumatie relativa…
Ora 14 a sosit rapid. Am fost prezent in sala predestinata intalnirii. Nu am fost decat 20 de oameni. Nu ma asteptam la mai mult si mereu am fost convins ca mereu vin cei care trebuie sa vina, cei care cauta constient sau inconstient.
Prelegerea a fost inca un mic succes in portofoliu. Oamenii indignati, speriati, ingandurati, uimiti si plini de intrebari. “De ce tocmai asa?”, “Dar nu am citit astea nicaieri. De ce?” – Simplu: Cei care conduc lumea noastra nu vor oameni sanatosi, puternici, inteligenti, liberi si iubitori. Au nevoie de sclavi, prosti, individualisti, plini de pofte, prejudecati si gelozie, invidie, ambitie.
Sufletele nobile conlucreaza/colaboreaza, sufletele josnice concureaza! Aviz “amatorilor” !
Dupa “sedinta de spiritism“ in care am conjurat toate informatiile folositoare sanatatii, a urmat o sesiune de analize. Ca de obicei, elevii au mai multe probleme de sanatate decat profesorii! Interesant!
Seara a survenit rapid in continuumul nostru spatio-temporal si evident si oboseala. Dupa o frumoasa plimbare in aer liber am cedat in fata somnului. Ziua urmatoare, marti, 19.09, urma un alt drum…
Concluziile sederii si interactiunii din Gura Humorului si din Colegiul National Alexandru cel Bun din Gura Humorului:
- Sistemul de invatamant nu este un sistem educational ci un sistem de indopare informationala!
- Sistemul de invatamant, ca sa ne ajute sa folosim si emisfera cerebrala dreapta, ar trebui sa ne invete si sa simtim, iubim, etc. Sa ne indrepte catre cele 7 arte si sa ne lase si pe mana muzelor si nu doar pe mana muzeelor didactice numite principii de invatamant!
- Profesorii sa fie remunerati dupa valoarea si responsabilitatea muncii pe care o fac si nu dupa orele prezente in scoala.
- Profesorii sa fie selectati dupa aptitudinile pedagogice, didactice, umane si informationale pe care le detin si manifesta, si nu dupa memoria mecanica umpluta in facultate. Un profesor trebuie sa fie capabil sa insufle, sa inspire sa convinga elevul sa se indragosteasca de materia pe care el o preda. Profesorul trebuie sa depuna suflet si pasiune, sa nu aiba griji materiale si sociale, sa fie respectat, iubit si urmat! Trebuie sa fie un exemplu de pasiune si dragoste, de cunoastere si intelepciune, de blandete si lumina!
- Nutritionistii si bucatarii sa faca bine si sa invete despre nutritia actuala si sa lase manualele de acum 50 de ani. Meniurile sunt sarace in nutrienti diversi si complecsi. Nutritia de la internat este aproape lipsita total de enzime. Enzimele fiind cel mai important factor vital !